"Közlekedik a család" 2020 országos döntő

A kitartás jutalma

Háromszor voltak ezüstérmesek, azonban az eltökéltség meghozta a várva várt jutalmat a Bács-Kiskun megyei Rideg család számára. Idén, ők nyerték meg a „Közlekedik a család” vetélkedő országos döntőjét, és fődíjként egy Škoda Scala típusú személygépkocsival térhettek haza.  

A versenyen olyan gyermekes családok vehettek részt, ahol legalább az egyik szülőnek van érvényes B-kategóriás vezetői engedélye, a gyerek(ek) életkora 6 és 17 év között van.

A szervezők sokáig hezitáltak, hogy a koronavírus-járvány miatt egyáltalán megrendezzék-e, az ez évi versenyt. Aztán úgy döntöttek, ha a biztonsági ajánlásokat betartják, akkor a töretlen népszerűség nem szakad meg.

- A 2020-as vetélkedő a kilencedik a sorban. Évről-évre egyre több família érdeklődik, és jelentkezik a megmérettetésre – mondta Berzai Zsolt alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság, Országos Balesetmegelőzési Bizottságának (ORFK-OBB) főtitkára.

A rendőrség igyekszik minden eszközt megragadni, hogy felelős gondolkodásra, figyelmességre és türelemre intse a közlekedés résztvevőit. Ennek érdekében fokozott propagandát folytat, és olyan embereket, közösségeket állít példaként a társadalom elé, akik tisztában vannak a szabályokkal, és azok betartására törekednek.

- Az idei esztendő vetélkedőjének szervezésében, a legnagyobb kihívást a járvány okozta. A tavaszi területi döntők éppen ezért el is maradtak. Később pedig úgy gondoltuk, hogy mégis belehúzunk. A novemberre prognosztizált második hullám megérkezése előtt megakartuk tartani a versenyt. Szeptember közepétől közel három héten keresztül zajlottak a megyei elődöntők. A járvány ellenére eddig nem tapasztalt érdeklődéssel, és megkeresésekkel találkoztunk. Közel 500 család nevezett, ami a vészterhes időszakot tekintve abszolút jónak mondható. Kiemelkedően sok, 73 család vett részt a Jászberényben rendezett versenyen, Békéscsabán 63, Zalaegerszegen 43, míg Győrben 42 család vetélkedett. Libabőrösek lettünk attól a visszajelzéstől, amit Zalaegerszegről kaptunk: egy anyuka azért indult el gyermekével, hogy ezzel emlékezzenek a motorbalesetben elhunyt férjére – említette az alezredes. 

A szervezők, mint minden évben, idén is kétnaposra tervezték a vetélkedőt, melynek ezúttal Hajdú-Bihar megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye voltak a házigazdái. Szeptember 17-én, szombaton a hajdúszoboszlói Hunguest Aqua-Sol szállodában gyülekezett a 20 területi győztes család. Első akadályként számítógépen töltöttek ki egy KRESZ tesztet, majd további három állomásra kellett eljutniuk és megoldani az eléjük tárt feladatokat. A második helyszínen gumiabronccsal kapcsolatos kérdésekkel találkoztak, a harmadikon elsősegély-nyújtási feladványt bogoztak ki a Hajdú-Bihar Megyei Vöröskereszt tálalásában, negyedikként pedig Skodás feladatokat kaptak, a rendezvény főszponzoraitól. Ezután megyét váltottak, a nyíregyházi Hunguest Hotels négycsillagos szállodájába autóztak tovább. A gyermekekkel érkező famíliáknak pazar környezetben biztosítottak programokat, majd pihenési lehetőséget a másnap kora reggeli folytatáshoz. Vasárnap az ő esetükben nem a pihenésről szólt. A szervezők néhány perces különbséggel indították a családokkal megpakolt autókat reggel hétkor, Máriapócsra, a Rabócsiringre. Itt két különböző feladatot kellett teljesíteni. Az autós ügyességi megmérettetésnél a cél az volt, hogy a rutin-feladványt, minél rövidebb idő alatt, és csekély hibaponttal teljesítse a sofőr. A másik állomáson pedig csúszós- vizes pályán kellett uralni a gépkocsit. Ezt követően a kállósemjéni Kállay-kúrián várták a versenyzőket, ahol közlekedésbiztonsággal kapcsolatos elméleti feladatokkal találkoztak. A kisebbeket egy külön terembe vitték, ahol puzzle kirakózniuk kellett időre. A felnőttek pedig ismét egy tesztlap felett törték a fejüket, melynek témája defenzív vezetés volt. Az elméleti feladatok után egy újabb helyszín, újabb kihívásával szembesültek a résztvevők. A nyíregyházi Városi Műjégpályán családonként egy felnőttnek és egy gyermeknek kellett számot adni kerékpáros tudásukról.

A nyíregyházi Sóstó mellett kaptak vízi közlekedéssel kapcsolatos feladványt a Kelet-Magyarország Speciális Mentőegyesület gondozásában. Számtalan eszköz, felszerelés, és készülék közül kellett kiválasztani, hogy mit vigyenek magukkal egy éjszakai csónakázásra. Végsőként a Sóstói Múzeumfalu, és „Marika néni” ínycsiklandó, kemencében sült kakaós kalácsa fogadta a családokat. Ennél az állomásnál a Szabolcs megyei rendőrök a felelősségtudatot tesztelték, azaz, a szabályos kisállat szállításra vonatkozóan kaptak kérdéseket.

- A családi vetélkedőn túl ezúttal is hirdettünk pályázatot az iskolák számára. Azokat az oktatási intézményeket, amelyek a vetélkedősorozaton a legtöbb családdal vettek részt, díjaztuk. A békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola (56 család nevezésével)  1. helyezést ért el, és ezzel 500 000 Ft értékű, a 2. helyezett a jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium 300 000 Ft értékű, míg a 3. helyezett debreceni Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda 100 000 Ft értékű tan- és sportszert nyert. A családi vetélkedő fődíját, egy Škoda Scala típusú személygépkocsit az ORFK-OBB, az Autós Nagykoalíció és a Škoda Magyarország közösen ajánlotta fel. Az országos döntő további díjait az Autós Nagykoalíció tagjai és a szervezetet támogató szponzorok biztosították. Minden döntőbe jutott család egy-egy 30 000 Ft értékű üzemanyag-utalványt,   valamint egy-egy ajándékkártyát kapott, ezenkívül a 2-20. helyezett családok üdülési utalványt is nyertek – tájékoztatott Berzai Zsolt.

A zord idő, senkinek nem szegte kedvét. A visszajelzések arról tanúskodtak, hogy mindenki jól érezte magát. Apa-anya és a gyerek(ek) elszántan küzdöttek a fődíjért, de végül itt is csak egy maradhatott. A verseny záróakkordjaként feszült várakozás lengte be a teret az eredményhirdetésen, amikor a moderátortól megtudtuk: A Közlekedik a család vetélkedő 2020. évi döntőjét, a Rideg család nyerte Bács-Kiskun megyéből, második helyezést ért el a Zahorán család Békés megyéből, míg a harmadik helyen a budapesti Melegh család végzett. Az eredményhirdetésen egyöntetűen gratulált a nyerteseknek és minden résztvevőnek Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. A személygépkocsit elnyerő família családfője, örömében közölte: feltételezi, a maszkon keresztül nem látszik, de családtagjaival együtt nagyon vigyorognak. Megosztotta: rendszeres visszajárói a vetélkedőnek, az elmúlt években háromszor lettek ezüstérmesek, és úgy érzik nagyon megdolgoztak a sikerért.             

Vissza